‘Moet de lokale apotheek iets met social media’? Die vraag krijgen we vaak. De lokale apotheek heeft te maken met zware online concurrentie, vooral op social media. Het antwoord ligt dan vrij voor de hand! Via social media kan de lokale apotheek haar patiënten direct bereiken en engagement creëren. Het biedt laagdrempelige interactie, actuele informatie en versterkt de betrokkenheid. Daarnaast vergroten socialmediakanalen de zichtbaarheid en toegankelijkheid van de apotheek. Je bouwt aan vertrouwen. Hierdoor voelen patiënten zich meer verbonden en ervaren ze zorg als dichtbij.
1. Je krijgt vier voorstellen voor social posts per maand met relevante content. Soms is dat een actualiteit, soms een farmaceutisch onderwerp, soms de promotie van bijv. de medicijnautomaat of automatisch herhalen of je eigen product-actie.
a. Je krijgt vier banners met beeld en tekst.
b. We verwijzen hiermee naar de volledige content op de website. Hiermee vergroot je de traffic naar je website.
c. Deze bannervoorstellen kun je accepteren, of je kunt twee voorstellen accepteren en twee eigen verzoeken indienen. Wij maken deze posts dan voor je op (door professionele tekstredacteur en afgekocht beeld) en we plaatsen deze voor je.
2. Bij het bericht plaatsen we voor jouw apotheek opmaatgemaakte hashtags om je bereik te vergroten. Voor jouw apotheek kijken we welke hashtags in de omgeving een groot bereik hebben om zo je naamsbekendheid in je werkgebied evt. te vergroten.
3. In het Pluspakket Promo verwijzen we naar je socialmediakanalen. Want je online communicatie moet in onze visie altijd een verlengstuk zijn van je offline communicatie aan de balie. Dan is het effectief. Zo hebben we een Apotheekkrant waar je een actie kunt doen naar je socialmediakanaal. Deze ligt in je wachtruimte. En we hebben campagnes voor aan de balie, waarbij je de patiënt kunt verwijzen naar je socialmediakanaal.
Als voorbeeld is hier het Instagramkanaal van apotheek Benraad.
En het Facebookkanaal van apotheek De Ringvaart.